Sauerteig-Pizza / Sourdough pizza

9. Monat und noch immer sind Produkte aus Weizenmehl und Weizenartigen unverträglich. Hefe geht auch nicht. Ich vermisse Pizza. Normalerweise gibt es das seltener als 1x im Monat, aber wenn man etwas nicht darf, dann fehlt es einem umso mehr.

Gestern hatte ich beim Brotbacken zuviel Roggensauerteig. Also den Rest auf einem Blech mit Backpapier ausgestrichen und während der Brotbackzeit nochmal ruhen lassen (60 Minuten). Im Anschluss an das Brotbacken, die Temperatur nochmal auf 220°C erhöht und den Sauerteigpizzafladen für 15 Minuten in den Ofen geschoben. Währenddessen den Belag vorbereiten. Sour Cream, dünne Zwiebelscheiben, geriebener Käse, Rosmarinnadeln. Nach 15 Minuten den Sauerteigfladen aus dem Ofen geholt, 1 EL Olivenöl und den Belag schnell (!) darauf verteilt und nochmal für 10 Minuten fertig gebacken.

  • Das Ergebnis war sehr lecker. Definitiv eine Alternative für einen so begrenzten Zeitraum wie die Schwangerschaft.
  • Nicht so knusprig wie Hefeteig-Pizza. Nächstes Mal vielleicht doch 15 Minuten fertig backen.
  • Der Teig war angenehm fluffig und geht stark auf. Nächstes Mal evtl dünner (weniger als 1cm) ausstreichen.
  • Nächstes Mal probiere ich es auch mal mit klassischem Pizzabelag (Käse, Tomatensauce, Knoblauch, etc.)

Hier die Sauerteig-Pizza mit rohem Belag vor dem letzten Backen. Mir fiel erst ein, die fertige Pizza zu fotografieren, als wir sie gegessen hatten :-/

IMG_20160520_200404

9th month and still I can’t eat wheat and wheat-related products. Yeast dough is also a no-go. I miss pizza. Normally I have it less than once a month. But as soon as something is forbidden, you miss it even more.

Yesterday I had made too much rye sourdough. Therefore I smoothed the reminder out on a tray with baking paper and let it rest while the bread was baking in the oven (60 minutes). Then I increased the temperature to 22o°C and baked the sourdough pizza for 15 minutes. During this time I prepared the filling. Sour Cream, thinly sliced onion, grated cheese and rosemary. After 15 minutes I spread 1 spoon of olive oil on the sourdough, added the filling and put the “pizza” back into the oven for another 10 minutes.

  • The result was really yummy. Definitively an alternative for such a limited timeframe like a pregnancy.
  • Not as crunchy like a yeast dough. Next time bake it with filling for 15 minutes instead of only 10.
  • The dough was very fluffy and increased a lot. Next time smooth it out a little bit thinner (less than 1cm).
  • Next time I’ll try it with classical pizza filling (cheese, tomato sauce, garlic etc. )

The picture shows the sourdough pizza with raw filling before baking it. I only remembered taking a picture of the baked pizza after we finished it :-/

 

Advertisements

One thought on “Sauerteig-Pizza / Sourdough pizza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s